7 Mart 2008 Cuma

Doğu cenaptan bir WAW mektubu

Üreten ve ürettiren bir W.A.W olarak Nihal Hanım'ın e-mailini sizlerle aynen paylaşmak isterim:


Merhaba Çağlayan Kent Ergönül,

Okuduğum bir kitapta, "Bir şeyi çok ama çok isterseniz başarısızlık asla yakanıza yapışmaz" diyordu yazar. Gerçekten de yürekten, çok ama çok istediğim hemen hemen herşey gerçekleşti diyebilirim yaşantımda.Dünya tatlısı bir kızım,beni anlayan hep yanımda olup destekleyen bir eşim ve keyif aldığım bir işim var. Ortaokul yıllarımda "Sosyal hayatta kadınlar çalışmalımı,çalışmamalı mı?"konulu münazarada tüm yüreğimle ve günlerce araştırarak hazırlandım tartışmaya. Kadınların çalışmasını savundum grubumla ve aksini savunan grup kaybetti. O gün karar vermiştim okuyup sosyal hayatta çalışan bir kadın olarak yer alacağıma. Öğretmen oldum ve kadınların ekonomiye katılmaları, sosyal alanda ilerlemeleri için yıllarca çalıştım. Resim idi branşım,"Üreten Kadın" projesinin yönetimi ile görevlendirdiği zaman okul müdürüm bilmiyordum nereden ve nasıl başlayacağımızı. Yıl 1989, kadınların hem de kent kenarında oturan kadınların üretime yönlendirilmeleri ve aile ekonomilerine katkıda bulunmalarıydı projenin amacı. Neler yapabiliriz ? Onlara nasıl yardıcı olabiliriz? Bir sürü sorular, şimdiki gibi kadınların girişimciliği alanında bir sürü faaliyetler de yok. Çok araştırdık, az da olsa bulduk ilgili kişileri, aldık desteklerini, bir de yaratıcı yönümüzü kullanınca kısa zamanda çok mesafe kaydettik, kendimizce pazar araştırdık,ürünler tasarladık kadınlar kazaklar, danteller üretti, müşterilerle buluşturduk, satışlar yapıldı, çok tuttu tiftik kazaklar. Eğitimler aldık iletişim ve pazarlama alanlarında, kendimizi geliştirmeye gayret ettik. Ben başka kuruma gidince, ekibimiz çalışmaları sürdürdü.
Emekli oldum 2000 yılında, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nden. AB projelerinde eğitim verdim çeşitli illerde, çeşitli kadın gruplarına girişimcilik, yaratıcılık konularında. Fark ettim ki kent kenarında yaşayan kadınlar, kırsalda yaşayan kadınlar daha çok ilgimi çekiyor, onların ekonomiye kazandırılması için daha çok desteğe ihtiyaçları var, yoğunlaştım bu grup kadın çalışmalarına.
2004 yılından beri, BTC -Bakü Tiflis Ceyhan-Toplumsal Yatırım Programı kapsamında, boru hattının geçtiği köylerde uygulanan kırsal kalkınma projesinde kadınların ekonomik gelişmelerine yönelik faaliyetlerde, Erzincan bölgesinde danışmanlık yapıyorum. Aynı projenin Adana ve Osmaniye köylerinde ise 2007 Ağustos ayından itibaren danışmanlık hizmetlerini sürdürüyorum. Bugüne kadar çeşitli kadın gruplarına eğitim verdim, çalışmalar yaptık, ortak sorun kadınların organize olamamaları, tasarım ve pazar sorunu.Bu nedenle bir organizasyon oluşturmayı ,bu organizasyonda, kurumlar için özel olarak tasarlanmış, üretilmiş, üretimi yapan kadınların/ kadın gruplarının bilgilerini içeren "Sosyal Kurumsal Hediye" paketlerinin sipariş üzerine pazarlanması amaçladım. Birkaç şirkete çeşitli uygulamalar yapıldı ve çok olumlu sonuçlar alındı. (El yapımı ayakkbı üreten bir şirket ile KSS projesi olarak, el yapımı kumaş kaplı ayakkabı kutusu ve ayakkabı torbaları ile mağaza poşeti ihtiyacını düzenli olarak kadınlara ürettirmek üzere işbirliği sağlandı.) Sizinle bu çalışmalarımızı paylaşmak, böyle bir organizasyon ile ilgili görüşlerinizi -önerilerinizi almak, sizin de dostlarınızla bu faaliyetleri paylaşmanız ,WOMEN at WORK 'e kırsaldan da birçok kadın çalışan kadın olarak başarı öyküleriyle katkıda bulunmaları ümidi ve dileğiyle yazmak istedim. Kırsaldaki kadınlarımızın da ekonomik yaşamda etkin yer almalarını çok ama çok istiyorum, bu alandaki ilerlemeler istenilen diğer alandaki ilerlemelerinde önünü çok rahat açacaktır.
İyi çalışmalar dilerim .

Nihal Sevilmen
Eğitimci-Danışman